Șeful statului susține luni, de la ora 14:00, o declarație de presă ducă ce a condus, începând cu ora 12:00, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, care sa propună un Cabinet și un program de guvernare cu susținere majoritară în Parlament. PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale au mers împreună la întâlnirea cu Klaus Iohannis, USR a anunțat că nu participă, iar a ultima formațiune de pe agendă este AUR.
UPDATE 13:39: Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, luni la Palatul Cotroceni, de la ora 14.00, o declaraţie de presă, după consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern
UPDATE ORA 13:17: „Cu toții au căzut de acord să mergem pe această variantă de premier prin rotație, pentru următorul an și jumătate să fie Nicolae Ciucă, și apoi un premier PSD. Susținem cu toții acest lucru”, a spus Kelemen Hunor, după consultările cu Klaus Iohannis.
„Sigur, când ai o astfel de majoritate mare, largă, în Parlament, dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândești cum faci pe termen lung, pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci și am spus că, din punctul nostru de vedere, suntem obligați să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituției în câteva puncte, dar nu am intrat în detalii. Suntem obligați să avem proiecte de dezovoltare pe termen lung șiam spus că eu reînnoiesc speranța, și în 2021, așa cum am avut în 2020 spunând că vom avea o guvernare stabilă. Sper că de data aceasta, speranța va fi o speranță mai lungă și așa scurtă cum avut anul trecut”, a spus președintele UDMR, precizând că UDMR păstrează trei portofolii.
UPDATE ORA 13:00. Delegația AUR a ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultări cu Klaus Iohannis.
UPDATE ORA 12:00. Prima delegație comună a PNL, PSD, UDMR a intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis.
Delegația este formată din liderii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu și Paul Stănescu (PSD), Kelemen Hunor și Cseke Attila (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități).
„Bine ați venit! Luați loc, vă rog. Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui Guvern”, a spus președintele.
PSD a votat, luni dimineața, în unanimitate intrarea la guvernare alături de PNL și structura Guvernului.
Reprezentantul minorităților naționale, care susțin actuala majoritate, a fost inclus în prima intâlnire după ce, în varianta de dimineață a agendei, grupul nu era reprezentant.
Klaus Iohannis a convocat consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie.
La prima întâlnire, de la ora 12:00, participă delegația comună formată din cele cele trei formațiuni care au negociat termenii unei majorități parlamentare: Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Democrat (PSD) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).
PSD şi PNL au luni, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, şedinţe ale forurilor de conducere pentru a discuta formula unică de premier pentru formarea viitorului Guvern, care ar urma să fie votat de Parlament joi.
Propunerile de premier sunt Marcel Ciolacu din partea PSD şi Nicolae Ciucă din partea PNL.
„Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului. Suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier. Am lucrat cele două variante, atât cu o formulă premier PSD, cât şi una PNL. Urmează până mâine dimineaţă să stabilim şi să avem o formulă unică”, a declarat, duminică, Nicolae Ciucă.
„Am finalizat toată structura politică a Guvernului. (…) PSD merge cu cele două variante (în şedinţa conducerii partidului – n.r.) şi vom vedea luni cu ce variantă şi cu ce vot ies de la colegii mei. (…) Asta înseamnă negocieri. Vom vedea pe urmă cum închidem acest lucru în cele o oră sau două până mergem la Cotroceni.(…) Joi, România va avea un Guvern”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, după negocierile cu PNL şi UDMR care au avut loc duminică.
De la ora 12:30, șeful statului ar fi fi urmat să vorbească cu reprezentații Uniunii Salvați România (USR), dar liderul Dacian Cioloș a anunțat că USR nu va participa la acest „simulacru de consultări”.
Dacian Cioloș a fost primul premier desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma un Cabinet, după demiterea Cabinetului Cîțu. Propunerea de Guvern monocolor USR nu a strâns suficiente voturi în Parlament. A dota tentativă de formare a unui Executiv a eșuat atunci când al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, și-a depus mandatul de formare a unui Cabinet minoritar PNL – UDMR, cu susținerea minorităților.
La ora 13:00, președintele va vorbi cu delegația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
Conform agendei anunțate vineri, de la 13:30, șeful statului urma să se întâlnească și cu reprezentanții minorităților naționale – grup parlamentar format din 18 membri, deputați, care reprezintă organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele dacât minoritatea maghiară. Reprezentanții minorităților pot constitui, conform Constituției, un singur grup parlamentar, iar la precedentele două consultări au fost prezenți la Cotroceni.
Consultările au fost convocate în temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României. Conform art. 103, alin. (1), legea fundamentală îl obligă pe președinte că cheme la consultări doar partidele: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”
Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor care se pot constitui din cel puţin 10 deputaţi care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi formaţiuni politice, alianţe politice sau alianţe electorale.
Parlamentarii neafiliați au ajuns să îi depășească numeric pe deputații minorităților naționale, după dezafilierile recente ale membrilor PNL, în frunte cu fostul președinte liberal, Ludovic Orban. Sunt 18 deputați și 4 senatori în această situație, deci 22 de aleși. Totuși, legea spune că deputații care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputați neafiliați, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputații rămași neafiliați nu își pot constitui un grup parlamentar.
PNL mai are 117 parlamentari (79 deputați și 38 senatori), PSD, are 157, iar UDMR, 29.
Pentru a putea fi învestit, Guvernul propus trebuie să primească majoritatea voturilor din Parlament, respectiv 234 de voturi.